Putem motiva prescurtarile spunand ca ele contribuie la o rapiditate a comunicarii online sau prin SMS. La inceput (anii '90) ele au fost dictate de nevoia de a include intre limitele mesajele transmise prin telefonul mobil a cat mai multe cuvinte.
In opinia mea,
prescurtarile sunt binevenite si nu cred ca utilizatorii de internet vor renunta la ele doar pentru ca parintii sau profesorii ii vor sfatui sa o faca. Si eu le folosesc si cred ca fac prea putin uz de ele.
Comunicarea "pe mess" sau prin SMS nu este o compunere, nici un referat si nu reprezinta un exercitiu literar. Dar ceea ce eu consider ca ar trebui sa se respecte cu orice pret (si al timpului folosit la tastare) este
gramatica, chiar si atunci cand stam pe "mess". Conjugarea verbelor, folosirea cratimei sunt reguli peste care nu putem trece. Daca le ignoram, nu vom mai fi capabili sa scriem corect, sa intelegem structura unei propozitii si logica unei articulari. Chiar citirea cartilor va fi afectata, nemaifiind in stare sa urmarim randurile scrise, cuvintele devenind obstacole.
Atentie!!! Email-urile, forumurile, blog-urile sunt spatii in care exprimarea ar trebui sa fie literala, adica respectand reproducerea cuvant cu cuvant, litera cu litera, a ideilor exprimate. Email-ul e, de fapt, o scrisoare pe care o trimitem folosind calculatorul. Iar, forumul si blog-ul reprezinta, in esenta, forme atipice ale corespondentei, apropiate uneori de genul eseistic. De aceea, in cazul lor, e nepotrivit sa recurgem la prescurtari.
Inca un aspect. Transformarile literelor cu diacritice, de tipul "ş" care devine "sh" si altele, mi se par grobiene. Si culmea! le folosesc cateodata. Cand te gandesti ca noile sisteme de operare permit folosirea tastaturii specifice limbi romane... Aici e de discutat.
Of course, nici francezii nu pun accentele atunci cand este cazul.